Sign For My Future

Urban Center steunt Sign For My Future!

Teken hier: https://signformyfuture.be/nl/sign/

In 2016 staken Guy Weyns en Koen Verwee de koppen bij elkaar. Twee bezorgde vaders die zagen dat ondanks de steeds luider klinkende stem van klimaatactivisten en milieubewegingen, Belgische politici weinig tot geen oor hadden voor een ambitieus klimaatbeleid.

Ze bedachten samen het idee om een grote klimaatcampagne uit de grond te stampen en zo een krachtig signaal te sturen naar de politici in aanloop van de verkiezingen in 2019. In 2017 richtten ze samen met een vijftiental mensen uit de media, middenveld, wetenschap en bedrijfsleven vzw Klimaatmandaat op. Hoe meer mensen aan boord, hoe sterker de boodschap. Een positief mandaat, gedragen door de hele samenleving, om zo het beleid aan te passen vóór de verkiezingen van 2019; dat was het idee.

Dat deze coalitie zoveel verschillende sectoren, organisaties en burgers samenbrengt is het gevolg van twee jaar met zoveel mogelijk mensen in dialoog te gaan. Met vzw Klimaatmandaat zijn ze het project overal gaan voorstellen. Al snel klonk er bereidheid uit alle hoeken van de samenleving om de handen in elkaar te slaan en mee te stappen in het verhaal.

Wat hen verbindt, is dat ze zich zorgen maken over de wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen binnenkort zullen leven. Eenvoudigweg omdat een te sterke klimaatopwarming zal leiden tot een lagere levenskwaliteit voor hen. Bovendien werd het duidelijk dat een ambitieuzer klimaatbeleid kansen biedt voor ons vandaag: meer duurzame economische activiteit, meer jobs, een betere luchtkwaliteit en een betere gezondheid voor ieder van ons.

Door contacten met het middenveld werd de sociaal rechtvaardige dimensie van het initiatief uitgebreid. In samenspraak met verschillende middenveldorganisaties werd al snel duidelijk dat de transitie haalbaar moest zijn voor iedereen.

Het feit dat Sign for my Future, één dag na de officiële lancering, al bijna 50 000 handtekeningen heeft verzameld, toont aan de campagne bij zo veel mensen nauw aan het hart ligt. Laten we samen, met de hele samenleving, dit verhaal schrijven.

De eisen van Sign for my Future kwamen tot stand na gesprekken met klimaat- en beleidsdeskundigen.

In de communicatie van Sign for my Future worden bovendien zeker géén logo’s vermeld van bedrijven of organisaties, net om te vermijden dat dit initiatief enkel zou worden gebruikt als marketingactie.